Youtube 301+

Ne youtube numri i shikimeve 301+ (plusi si simbol) eshte shtuar koheve te fundit si shtese ne YouTube. Nese e vendos kursorin e mausit permbi simbolin plus nje kuti e vogel do te shfaqet qe do te thote:  “Views are being verified and will be updated soon. Learn more” (Jemi duke i verifikuar te gjitha shikimet/klikimet dhe do te azhorohen se shpejti)

301+ Youtube

Nganjehere munesh me pa qe numruesi i shikimeve/klikimeve nuk po azhorohet ne kohe reale. Numrimi i video shikimeve ka nje algoritem te ri i cili mundohet me qene sa me fer edhe per krijuesit e videos edhe per per reklamuesit gjithashtu me permirsu ekperiencen e shikuesit. Ky proces ka fillu me u siguru qe shikimet/klikmet te jene sa me korrekt dhe ti eliminoj ato fallc te cilat e ulin kualitetin e ekperiences.

Per me qene te sigurte qe te gjitha shikimet jane validuar si te tejkalohet numri i shikimeve 301 dhe me shume aty do te ndalet automatikisht numruesi i shikimeve, pastaj me nje algoritem i cili sigurohet se nga po vijne klikimet sa sekonda po shikojne videon dhe a jane te fokusuara nga nje vend i caktuar (IP) apo nga vende te ndryshme te cilet e bene nje llogarije ne prapavije qe merr zakonisht 12 deri ne 24ore te shfaqen statistikat reale. Tanime ky eshte nje standard i zakonshem per video-t ne YouTube.

Tash para se me ju tregu pse views 301+ dhe po ndalet perfundi Like dhe Dislike po numrohen ne kohe reale duhna me ju tregu per cka eshte CDN (Content Delivery Network).

CDN eshte metode e distribuimit te informatave permes serverave te ndryshem ne vende te ndryshme per qasje me te shpejte ne te dhena. CDN Serveret jane te vendosura ne vende te ndryshe gjeografike, dhe sa me afer serverit qe gjindesh gjeografikisht ke nje shpejtesi me te madhe deri ne qasjen e informatave ne te.

youtube-cdn

Tash nese shume kerkesa vijne nga vende te ndryshme ne nje video te caktuar ajo video automatikisht distribohet ne te gjitha serverat ne vendet e ndryshme per shkak qe nese une nga Kosova e kerkoj me pa nje video ajo me shfaqet nga serveri ne Evrope, kurse disa tejre nga USA kur e kerkojne ajo e njejta video i distribohet nga serveri me i afert ne USA per kete arsye youtube ka vendosur qe mos t’i sinkronizoj databazat e perkohshme dhe ti numroj ne cdo server se sa shikime nga cila pjese po shikohe dhe kohezgjatjen e shikimit te video-s.  Per kete arsye keto databaza nga disa servere te ndryshem qe e distribuojne video-ne e caktuar sinkronizohet cdo 10 deri ne 24 ore.

Ne kete rast nese dikush paguan per shikime qe zakonisht leshoijne “bota” te ndryshme qe me rrite kerkesen e shikimit te videos por ajo nuk shikohet as 10 sekonda kete e dedekton algoritimi i cili nuk e numron si shikim i ri.

Ne kete menyre Youtube mundohet qe te rrise kualitetin e e video-ve ti mboroj reklamuesit dhe te ofroj nje eksperience me te mire per te gjith shikuesit.

Video e pare ne youtube eshte Ngarkuar me 23 Prill 2005

The first video on YouTube, uploaded at 8:27 P.M. on Saturday April 23rd, 2005. The video was shot by Yakov Lapitsky at the San Diego Zoo.


Fakte per Youtube:

  • Me shume se  610 milion video shikohen nga paisjet mobile cdo dite.
  • Ne 2011 eshte rritur 3 here me shume shikueshmeria nga pasijet mobile.
  • Video ne formatin HD ka me shumti ne youtube se ne te gjitha webfaqet tjera.
  • Gjate nje muaji me shume se 3 miliard ore video shikohen ne youtube.
  • Cdo sekond ngarkohet video ne kohezgjatje 1 ore ne YouTube.
  • Gjate 2011 kane qene me shume se nje bilion shikime, perafersisht 142 klipe te shikuar nga cdo njeri ne planet.
  • Perafesisht 1 miliard vizita uniqe jane cdo muaj.

Leave a Reply